Van MoeTen naar MoeD


Meegaan met het ritme van de seizoenen. Gun jezelf periodes van loslaten, naar binnen keren, opladen, openbloeien en vol energie stralen. Met ons hoofd willen we steeds meer, we vinden van onszelf dat we vanalles moeten. Maar kan een bloem blijven stralen heel het jaar door?


We hebben een idee, een plan en daar willen we direct de vruchten van plukken. Alles moet ervoor wijken, want dat plan moet gehaald worden. Herken je het ook? ...

Maar grootste veranderingen vragen tijd. Net zoals een boom. Een boom ontstaat diep in de grond. Diep in de donkere aarde bereidt dat zaadje zich voor om door de aarde heen te groeien. Dat ondergrondse voorbereidingsproces, dicht bij zichzelf, in de donkerte is niet zichtbaar voor ons, maar wel heel waardevol. Wees jezelf bewust van al je stappen en voorbereidingen die je neemt, ook al voelen ze nog niet als stappen voorwaarts. Of krijg je commentaar van buitenstaanders omdat zij geen veranderingen zien. Leg het naast je neer. Vertrouw op jouw groei. Vertrouw erop dat jouw zaadje naar buiten gaat komen als de tijd rijp is, en dat jouw plantje keer op keer sterker wordt en zo met steeds nieuwe adempauzes kan uitgroeien tot een stevige sterke boom. Alles is omhanden, we hoeven enkel maar durven vertrouwen en durven los te laten. Als we dingen gaan beginnen forceren, heeft dat een averechts effect. Kijk naar een vlinder, als de vlinder uit haar cocon begint te komen vraagt dat ook tijd. De vlindert worstelt om uit de krappe cocon te komen. Die worsteling heeft ze net nodig om kracht in haar vleugels te pompen. Als we dat proces gaan forceren zijn haar vleugels niet sterk genoeg om te vliegen en zal ze nooit in staat zijn om te doen waarvoor ze gemaakt is: vliegen om de bloemen te bestuiven. Worstelingen zijn soms exact wat we nodig hebben om te groeien en meer in onze kracht te kunnen staan. Vertrouw dus op jouw worstelingen en geef het de tijd die nodig is.


Keer je proces van moeten om naar Moed. Onlangs sprak een Nia student me aan over het boek: De moed van imperfectie. Ik heb het boek nog niet gelezen. Maar ik ondervind in mijn worsteling ook het belang van loslaten, moedig te zijn, voor mezelf op te komen, oordelen van anderen naast me neer te leggen en te vertrouwen op mijn pad. De teugels wat losser te laten, het hoeft niet ineens perfect te zijn. Hier sta ik nu. Ik had in mijn plan graag al veel verder gestaan. De nodige tranen hebben al gevloeid voor het wroeten diep in de aarde en de confrontatie met mijn lichaam, die me een belangrijke boodschap wilt zeggen. Ik probeer los te laten en te aanvaarden wat is en waar ik sta. Af en toe durf ik ook eens achterom kijken om te zien welke weg ik toch al afgelegd heb. :-) Neen, ik wil niet voortijdig in mijn vleugels geknipt worden, want ik wil kunnen uitgroeien tot de persoon waarvoor ik bestemd ben.


Ik gebruik vaak vergelijkingen met de natuur en sommigen onder jullie zullen denken: ja hallo, ik ben wel geen vlinder of boom. Neen dat is waar, maar in mijn ogen maken we allemaal deel uit van hetzelfde, zijn we allemaal gelijkwaardig. Waarom voelen wij ons zoveel meerderwaardig dan dieren en planten? Omdat we kunnen denken? Door ons denken zijn we soms net zoveel verwijderd geraakt van de natuur, de bron, onze levensschool, onze intuïtie. Alles is balans, en moet met respect behandeld worden, zonder de planten, de dieren, de zon, de maan en de regen zou een leven voor ons niet mogelijk zijn. Laat je inspireren door de natuur, door haar eenvoud, haar traagheid én volwaardigheid.


Nature does not hurry, yet everything is accomplished. Lao Tzu


Inspirerende, groeiende groetjes


Liefs

Marieke