Van klein hartje naar vrij hart, mijn NIA story


Wat zit er nu eigenlijk achter mijn passie voor NIA? Waarom wil ik dit zo graag delen met jullie?


Sta me toe om mijn NIA verhaal uit de doeken te doen.

NIA kruiste mijn pad ‘toevallig’ (niet dus ;-) ) toen ik in een zware periode zat. Ik las een artikel over deze onbekende dans of bewegingsvorm en het totale plaatje van al de voordelen triggerde iets bij mij. NIA had me nieuwsgierig gemaakt naar het onbekende. Direct begon ik te surfen om meer info over NIA te ontdekken. Bij het zien van de filmpjes verscheen er spontaan een glimlach op mijn gezicht. Maar toegegeven, ik zag ook stukjes freedance, waarbij ik iedereen met veel plezier zag bewegen op zijn manier. Dat was een drempeltje voor mij. Desondanks mijn kleine hartje bleef een stemmetje diep in mij fluisteren dat ik het moest proberen. Ik sprak mijn mama aan over NIA en samen zijn wij onze eerste les NIA gaan volgen. Ik was meteen verliefd. Ik voelde dat dit mij mee door deze moeilijke periode zou leiden. Ik werd een trouwe NIA liefhebber en een jaar later besloot ik, ook met een heel klein hartje, om de White Belt te gaan volgen in Melle. Dit was een zeer confronterende week voor mij, maar heeft me zoveel bij gebracht.

NIA is mijn lichtpunt geweest in mijn donkere periode. De dingen waar we soms het meest schrik voor hebben, zijn vaak wel de dingen die ons laten openbloeien.

Ik geniet nu zo intens van die Freedance, alles kan, niks moet, alle structuren weg, mijn innerlijk kind kan terug stralen. Ik merk nog steeds dat voor veel mensen NIA een drempel is om te komen ontdekken. En dat is prima, het was bij mij ook met een bang hartje dat ik naar de eerste les ging. Maar luister naar die stem diep vanbinnen, die je roept en vraagt om het een kans te geven. Wees moedig en je krijgt er zoveel voor terug. Verruim je wereld, ontdek, beleef het leven, voel dat je leeft.


Waarom ben ik nu zo gepassioneerd over NIA zou je je dan kunnen afvragen. Wel, ik dans graag. In het uitgangsleven kon ik er ook altijd zo van genieten om te dansen en kon ik er zo in opgaan dat mensen me wel eens vertelden dat ik precies in mijn eigen cocon zat, niks aantrekkende van de anderen. :-) Dansen brengt me heel dicht bij mezelf. Daarom heb ik na mijn scheiding ook het dansen terug opgenomen en ben ik lessen modern jazz gaan volgen. Ik vond het leuk om terug te dansen, maar er was iets waardoor ik me toch niet helemaal kon ontspannen. Tijdens een ingewikkelde choreografie kan het al eens gebeuren dat mijn handen en voeten in de knoop liggen. :-) En dat frustreerde me vaak, ik moest te veel nadenken tijdens mijn ontspanning en het gaf me ook niet altijd een happy gevoel. De fysieke klachten nadat ik over mijn grens was gegaan tijdens de les gaven me ook aan dat ik niet echt gezond aan het bewegen was ...

En, lieve mensen, nu komt het, want daar maakt NIA het verschil. Bij NIA vond ik wat ik miste bij andere dans -en bewegingsvormen. NIA maakt gebruik van 52 basisbewegingen. Deze bewegingen zijn aangepast aan ons lichaam, gezonde bewegingen voor ons lichaam dus. Veel bewegingen ga je na verloop van tijd beginnen herkennen en je eigen maken. De simpele bewegingen en het herhalen van een bepaalde routine gaan ervoor zorgen dat je de bewegingen kunt integreren in je lichaam, zodanig dat je er niet meer over moet nadenken, je kan laten leiden door jouw lichaam en de magische muziek en zo je hoofd helemaal leeg kan maken. 2 heel belangrijke principes bij NIA zijn The joy of movement en Natural time. Bij NIA staat het plezier van bewegen met en in jouw lichaam centraal, iedereen is uniek, ieder lichaam heeft zijn verhaal, dans met dat verhaal en niet met dat van een ander. Dans wat je voelt, luister naar die sensaties in je lichaam en kom zo in verbinding, dicht bij jezelf.


NIA is een magisch totaalpakket voor mij. De typische NIA golfbeweging van warming up, get moving en cooldown zorgt ervoor dat mijn lichaam en geest in balans zijn en dat ik me opgeladen energiek en ontspannen voel ipv uitgeput op het einde van een NIA les. Ik houd mijn gewrichten soepel, verstevig mijn spieren en door de 52 basisbewegingen onderhoud ik mijn lichaam op een gezonde manier zonder te forceren. Ik lach nu met de ‘fouten’ die ik maak of als mijn voeten en armen eens in de knoop liggen, ik mag plezier hebben in het dansen. Ik voel dat mijn hoofd leeg is, mijn stress neemt af en ik kan in het hier en nu dansen, genietend van de heerlijke muziek. Ik mag voelen wat er naar boven komt en dat gewoon laten zijn. Ik kan mijn eigen gezondheid en geluk zelf mee sturen, creëer mijn eigen feel-good-moment. Ik ben niet stijf de dag nadien dankzij al de NIA principes. En ik leer om los te laten. Mijn lichaam en innerlijk kind zijn mij dankbaar.


Zodus, geen excuses meer als je je horizon wilt verruimen en wilt openbloeien als een bloem.

Als je kan stappen, kan je dansen. Beweeg vanuit je hart en je lichaam zal volgen. De keuze is aan jou. Jij alleen hebt de sleutel naar jouw geluk en jouw eigen welzijn.


Je bent van harte welkom in een NIA les bij Zaniya. Mijn mama geniet nu ook van haar eigen ME-time momentje in mijn NIA les. Geen (dans)ervaring nodig, geen discriminatie van geslacht, leeftijd of lichaam. Kom ervaren wat het met je doet en weet dat alles perfect is zoals het is, geen verwachtingen, enkel moedige stapjes richting jouw feel-good-moment! En de kunst van NIA is om ondertussen te genieten van elke stap...

Welkom in een persoonlijke, vertrouwelijke NIA sfeer, waar jij helemaal jezelf mag zijn.


Meer informatie over de voordelen en de 9 basisvormen waaruit NIA is opgebouwd, lees verder op mijn NIA pagina.


NIA, Now I Am.


Danselijke groetjes, liefs


Marieke