Laat je kwetsbaarheid je kracht zijn

Een half jaar geleden heb ik mijn hart gevolgd en me ingeschreven voor de workshop van een paar weekends geleden. Een magische vrouw, Zola Dubnikova genaamd, kwam naar België om een holistische dans workshop te delen. Ik kende haar totaal niet, maar bij het zien van haar filmpje voelde ik direct: dit wil ik niet missen. Zonder te veel na te denken en gewoon mijn instinct te volgen heb ik mezelf deze bijzondere workshop gegund.


In het begin had ik het wat lastig, ik voelde me fysiek ook niet goed, ik kon me er niet volledig aan overgeven en ik voelde het niet echt. Ik voelde me heel moe en in mijn hoofd was ik aan het denken: morgen blijf ik thuis, mezelf rust geven want ik voel me niet lekker. Maar later die dag gebeurde er iets wat ik nog nooit had meegemaakt. Vrouwen die zich overgaven, toe lieten wat naar de oppervlakte wou komen om uiteindelijk zichzelf te kunnen helen. Dit was echt een eye-opener voor mij. Met mijn eigen ogen kon ik nu zien waar ik in geloof, maar nog nooit op deze manier had meegemaakt. Dit was een magisch, puur, ultiem, verbonden moment tussen de aanwezige vrouwen. Hier op dat moment was dat het enigste dat telde: tijd en ego werden uitgeschakeld. Onbeschrijfelijk. Diepe verbinding, onze maskers konden stilaan afgeworpen worden … Wat ik daar ervaren heb zal ik nooit vergeten en vanaf dan was er geen celletje meer in mijn lichaam dat eraan dacht om de volgende dag thuis te blijven.

Die nacht kon ik niet goed slapen, ik voelde veel verdriet en onrust. De volgende dag deelde ik hoe ik me voelde en dat ik er heel droevig van word omdat ik merk hoe geblokkeerd ik zit diep vanbinnen, ik voelde geen verbinding met mijn heilig bekken. Ik voel duidelijk de scheiding tussen mijn bekken, mijn hart en mijn hoofd. Ik word er heel droevig van dat ik er niet bij kan. Ik wil zo graag de blokkade openen die me al zolang parten speelt. Die dag probeerde ik het stemmetje in mijn hoofd uit te schakelen, echt te proberen voelen en alles los te laten. Ik genoot van de bewegingen, de muziek, Zola haar stem en de veilige ruimte geschapen met de andere vrouwen.


Op een gegeven moment lagen we op de grond en ik hoorde de muziek komen. Ik voelde dat dit iets triggerde bij mij. Ergens een sprankeltje hoop dat dit misschien wel eens een eerste kans zou zijn om me helemaal over te geven. Opeens … een stem … ik verschoot … maar voelde dat dit me hielp om bij mijn eigen gevoel te komen … Ik realiseerde me opeens: ik kan niet huilen nu, er moet eerst iets anders uit. Gesteund door de andere vrouwen liet ik het toe, ik gaf me over. Eerst heel rustig en bedeesd, later vol overgave, het stroomde en was niet te stoppen. Héél véél woede, frustratie, onderdrukking en pijn kwam naar boven. Ik creëerde voor mezelf een opening en misschien ook wel voor andere vrouwen. Nadat ik wat bekomen was van deze unieke, wonderlijke ervaring voor mezelf kwam het verdriet en de tranen. Dit was echt een WOW-ervaring voor mij. Zo blij voor mezelf en voor de anderen dat ik me heb kunnen overgeven, dat ik voor mezelf een opening gecreëerd heb om wat al zovéle jaren zat te knagen, naar buiten te laten komen. Ik ben mijn zusters diep dankbaar voor deze veilige ruimte en de steun.


Deze dagen nadien kan ik het mezelf nog meer gunnen om goed voor mezelf te zorgen. Deze ervaring heeft een grote impact op mij gehad, dit is het begin van een mooie wedergeboorte. Het heeft een nieuwe dimensie gegeven aan mijn helingsproces, een opening van waaruit ik verder kan gaan. Bij toeval of niet had ik de dinsdag daarop een afspraak bij een dokter, die me ook beaamde dat deze ervaring een mooie aanzet was. Ik was voordien wat ongeduldig omdat ik nog even moest wachten op deze afspraak, maar achteraf gezien was dit de exacte timing. … Mijn lichaam voelt de impact nog na van deze heftige ervaring, maar tijdens mijn zelfzorg merkte ik dat de spanning in mijn kaken helemaal weg was, ook de aanhoudende misselijkheid van de afgelopen weken is veel minder. Door los te laten, door te durven toelaten wat naar boven wilt komen, door niet te denken over wat anderen zouden denken, door mee te gaan met mijn flow die naar boven kwam heb ik mezelf al voor een klein deel zelf geheeld.


Maandagavond na de weekendworkshop deelde ik al even mee aan mijn Nia studenten dat ik last had van hoofdpijn ed en dat ik het dus wat rustiger aan zou doen. Maar eens ik de muziek hoorde en aan het bewegen en dansen was, werd ik helemaal overspoeld door een fantastisch geluksgevoel. Wat ik dacht dat voor mezelf een heel rustige les zou zijn, werd een heel energieke, stromende les. Het nagenieten van de liefdevolle uitbarsting van de dag voordien en Nia dansen bracht me heel dicht bij mezelf.


Nu merk ik dat er van alles aan het gebeuren is diep vanbinnen, wat veel vraagt van mijn lichaam. En ik laat het toe om dit innerlijk proces verder haar werk te laten doen …Intuïtief kruip ik in mijn cocon, om mezelf te beschermen tegen allerlei impulsen van buitenaf om mezelf op de eerste plaats te kunnen stellen. Wat sowieso al niet evident is als alleenstaande mama en bezielster van mijn eigen Praktijk Zaniya. Grenzen afbakenen, prioriteiten stellen en zelfzorg zijn dus een groot agendapunt. Dit proces nodigt me des te meer uit om naar binnen te keren, om te durven en kunnen voelen wat er subtiel naar boven komt. Dit gaat in golven van aanvaarding, stilte en rust naar golven van pijn, paniek, onrust, verdriet en frustratie. Maar telkens de storm komt, weet ik dat die ook weer zal gaan liggen. Hoe moeilijk de weg ook is voor me en hoe onbegrijpelijk misschien voor velen, diep vanbinnen voel ik dat alles zijn reden heeft. Wat ik op persoonlijk vlak doormaak kan mijn missie met Zaniya alleen maar puurder en rijker maken. Een crisis is juist wat we nodig hebben, daar kunnen we uit leren (of van weglopen). Alles wat we zoeken, zit reeds in ons, we hoeven enkel maar te durven stilstaan, luisteren en beantwoorden op een respectvolle manier. Van daaruit, zoals bij het pellen van een ui: laagje per laagje kunnen we onze maskers afdoen, valse overtuigingen ontkrachtigen, onze parasieten opkuisen om zo bij de kern te komen: onze ware zelf, onze kracht, onze grootsheid om te helen.


Ik twijfelde of ik dit wou delen of het enkel voor mezelf neerschreef. Zou dit een meerwaarde zijn voor anderen? Staan mensen hier voor open? Duivel-mezelf-in-twijfel-trekken kwam weer naar boven. Maar toen dacht ik: potverdikke Marieke, neen, dit is net je boodschap. En als ik iets wil veranderen in de wereld, dan moet ik beginnen bij mezelf. Dus bij deze wil ik het toch delen voor degene die er nood aan hebben en er open voor staan.

Gun jezelf de tijd die je nodig hebt, daag jezelf uit, durf je masker af te doen, toon je ware zelf, verbind je met andere vrouwen, laten we elkaar opliften ipv elkaars rivalen te zijn. Laat je kwetsbaarheid je kracht zijn en anderen inspireren.


Zola wilt vrouwen terug in contact brengen met hun heilige lichaam, met hun eigen helende kracht. Wij als westerse vrouwen zijn ook diep onderdrukt. We worden geleerd om ons niet zwak op te stellen, om onze emoties niet te tonen, om ons te schamen voor onze stem en klank en niet te geloven in onze intuïtieve kracht. Door de bewegingen maken we terug contact met ons hart, ons heilig bekken en onze stem. Onze kracht zit in ons bekken. Vele trauma’s en pijn die heel diep zitten kregen nooit de kans om naar buiten te komen. Als we voor onszelf een opening kunnen maken, onszelf kunnen laten zien, emoties en pijnen naar boven kunnen laten komen, dan komt er een vrijheid en absolute kracht in jezelf naar boven.


So dance, dance to express, dance to connect with your own healing powers.


A big thank You to Sofie for organizing this, a big thank You to my dear Sisters who dare to express themselves, for just being there, for the safe circle and a special big thank You to dear Zola Dubnikova for sharing this beautiful work. This is what the world needs.

A woman healing herself, helps heal all the women who came before her and who come after her.


‘It is time to remember who we are’ Zola


Love you all

Marieke