Mijn verjaardag, de les van frustratie naar acceptatie


Hoi, hier ben ik nog eens. Het speelde al even door mijn hoofd dat ik nog eens wou delen vanuit mijn hart via woorden. Gisteren was ik begonnen aan een blog, maar ik vond het maar niks. Waarom niet? Ik had het gevoel dat het een geklaag was, en stelde mezelf ook de vraag: wat zou het nut hiervan zijn om dit te delen? Achteraf was ik (mijn ego) blij dat ik het niet gedeeld had, me niet kwetsbaar had opgesteld. Maar deze ochtend werd ik toch weer wakker met woorden in mijn hoofd. Ik trok een kaart voor mezelf met een vraag rond dit thema en wat kwam er uit: de kracht van mijn stem!! 'Ik gebruik mijn stem om mijn waarheid uit te drukken. Ik spreek moedig over mijn gevoelens tegen anderen. Mijn stem is een prachtig instrument. Ze heeft de kracht om te verzachten, oude wonden te genezen en bruggen tussen mensen te bouwen'

Dus OK, … ik heb het begrepen. Hier gaan we dan maar weer eens moedig door...


Afgelopen zaterdag mocht ik vieren dat ik weer een jaartje langer op deze planeet ben. Ik had mezelf een dagworkshop tai chi cadeau gedaan, omdat ik vooral mijn innerlijke wezen wou vieren en ik de energie ook nog niet had om een feestje te organiseren. In het eerste deel van de cursus begon mijn lichaam (jammer genoeg > oordeel) signalen te geven dat het genoeg was: ik was moe, mijn concentratie en focus was weg, ik kreeg terug meer last in mijn lichaam. Maar wat ik daar opnieuw hoorde: dat het de superficial (oppervlakkige) mind is die ons tegenhoudt, we daar door moeten en uitdagingen nodig hebben zorgde ervoor dat ik doorging. Het resultaat was dat ik tegen het eind van de workshop een leeg vat was, met pijn. Ik was ontgoocheld, gefrustreerd, droevig en ook wel een beetje kwaad op mezelf: ‘wat had ik nu gedacht, verwacht?’ … Tja, ik had mijn beslissing genomen op basis van mijn wekelijkse tai chi ervaring die me deugd doet, omdat ik wil groeien in mijn innerlijk wezen en bewustzijn, omdat ik mezelf deze heling cadeau wou doen … Mijn intentie was dus goed en liefdevol naar mezelf toe. Alhoewel de wijze woorden van de tai chi correct zijn, heb ik dit helemaal overgenomen en geen rekening gehouden met mezelf, met mijn situatie. Ik heb de signalen van mijn lichaam genegeerd, met alle gevolgen van dien. De avond van mijn verjaardag en de zondag erna waren absoluut niet zoals ik gehoopt had dat ze zouden geweest zijn in mijn verjaardagsweekend: zonder pijn en vermoeidheid en een gezellig, rustig intiem samenzijn. Ik verzette me ertegen en was boos op mijn lichaam en de situatie. Mijn ego kreeg vrijgeleide en boorde me de grond in dat ik het niet waard was om gevierd en verwend te worden. (awtsj, dat deed pijn, net nu IK graag eens in de watten gelegd wou worden op deze 'speciale' dag) Tussendoor toch graag even een welgemeende dank aan mijn vriend, dochter en vriendin die er voor me waren. Betekent veel voor me. Love you all ♥.


Als ik er nu op terug kijk vanop een afstand merk ik dat ik de idee zoals dingen zouden moeten zijn in bepaalde omstandigheden toch soms nog niet helemaal kan loslaten. Weerstand versus acceptatie.

Ongeduld merk ik op. Het natuurlijk proces om geduldig alles zijn werk te laten doen wil ik zo nu en dan toch nog eens proberen versnellen door dit of dat er toch nog bij te doen. Vergelijken: wat de norm is moet ik ook kunnen, zonder rekening te houden met mijn eigen lichaam en genezingsproces. Ik ben niet jij en jij bent niet mij.


Ons eigen lichaam is onze enigste wijze leraar als het op heling en gezondheid aan komt, door te luisteren naar het dieper gedeelte, niet naar de superficial mind. Daarom is het dus belangrijk om aanwezig te kunnen zijn in je lichaam, om goed te kunnen voelen wat er echt speelt. (geen gemakkelijke ... )


Weerstand tegen wat is, heeft geen zin. Hoe moeilijk het ook is, acceptatie en overgave is het antwoord. Door weerstand creëer je nog meer stress in je lichaam. De zaadjes buiten in mijn kruiden en groententuintje zijn daar een mooi voorbeeld van. De radijsjes komen bv al sneller dan de wortels. Ik ga het groeiproces niet versnellen door er aan te gaan trekken. In tegendeel, op die manier trek ik ze kapot. Wat wel helpt is ze liefdevol blijven wateren en voeden en de tijd en zon zijn werk laten doen. Alles en iedereen heeft zijn eigen tempo.


Deze geboortedag heeft me nog eens geleerd dat ik mezelf toestemming mag geven om te helen, dat ik voor mezelf mag opkomen. En deze toestemming bracht me bij onze geboorte rechten. Want het is belangrijk om bewust te zijn dat, je eigen plek innemen een soort grondrecht is van elk van ons. Graag deel ik hier een paar geboorterechten:


♥ Ik heb het recht om te vragen wat ik wil

♥ Ik heb het recht om ‘nee’ te zeggen op een verzoek waar ik niet aan kan voldoen

♥ Ik heb het recht om fouten te maken en ik hoef niet perfect te zijn

♥ Ik heb het recht op mijn eigen waarden en normen

♥ Ik heb het recht om mijn gevoelens te uiten, zowel positieve als negatieve, op een manier dat het de anderen niet schaadt

♥ Ik heb het recht om ‘nee’ te zeggen op een verzoek als ik me er niet goed bij voel, er nog niet aan toe ben of als het onveilig wordt

♥Ik heb het recht om niet verantwoordelijk te zijn voor het gedrag, de gevoelens of problemen van anderen

♥ Ik heb het recht om mijn unieke zelf te zijn

♥ Ik heb het recht om te zeggen: ik weet het niet

♥ Ik heb het recht om bang te zijn en te zeggen: ik ben bang

♥ Ik heb het recht om beslissingen te nemen op basis van mijn gevoelens, overtuigingen en waarden

♥ Ik heb het recht om boos te zijn op iemand van wie ik houd en dit op een verantwoorde manier te tonen

♥ Ik heb het recht op mijn eigen behoeften aan ruimte en tijd

♥ Ik heb het recht op een omgeving die vrij is van misbruik

♥ Ik heb het recht te veranderen en te groeien

♥ Ik heb het recht om met waardigheid en respect behandeld te worden

♥ Ik heb het recht op respect van anderen voor mijn wensen en behoeften

♥ Ik heb het recht om te rouwen

♥ Ik heb het recht om gezond en gelukkig te zijn

Pffjoew, een hele lijst die mij toch wel confronteerde toen ik die tijdens een cursus onder ogen kreeg! Maar die oh zo belangrijk is om voor jezelf op te komen, je eigen plek in te nemen en te kunnen zijn wie je bent. Dankbaar voor deze reminder op mijn geboortedag.


Dicht bij mezelf komen en blijven is de boodschap, door me niet te laten misleiden, door al die verwachtingen, oordelen, beelden die ons voorgeschoteld worden van hoe het zou moeten zijn, …

We hebben het recht om eens te klagen, om ons te uiten. Door het te uiten, kan het er UIT, anders blijft het knagen in ons en wordt het alleen maar groter.


Gisteren merkte ik dat ik een lichte weerstand voelde om naar de tai chi les te gaan. Er zat ergens een lichte frustratie na de workshop op mijn verjaardag, ik had er een oordeel over. Het was allemaal niet gegaan zoals ik gehoopt had. Maar ik ben gegaan, want ik VOEL, WEET dat het me deugd doet. En effectief, dit lesuur ging me beter af dan van het weekend en deed me ook deugd. Ik heb alleen te aanvaarden dat NU op dit moment, een volledige dag nog te veel is voor mij. Ik sta nu hier, op dit punt van mijn genezing. Het einde is nog niet zichtbaar en dat boezemt me soms angst in, maar vertrouwen mag ik hebben dat alles stapsgewijs gaat zoals het moet gaan. En dat is OK. Het einde is niet het doel op zich, maar mijn weg er naartoe is wat er toe doet. Hoe ik die helingsweg bewandel en waardevol maak op een passende manier voor mij. Eigenlijk mag ik het zien als een wedergeboorte, alles herprogrammeren en helen om terug mijn unieke Marieke te zijn.


Met deze mooie woorden wil ik mijn ervaring dat het is zoals het is (verlopen), afsluiten:

Faith is trust that circumstances will always lead us to the right place, at the right time, for the right reason, while delivering exactly what is right for us. Charles F Glassman


Dikke knuffel en veel liefs van mij ♥


Foto: Zaniya


*De grondrechten haalde ik uit een cursus en kwamen oorspronkelijk uit het boek 'anxiety and phobia workbook' van Edmund J. Bourne.